Cafeteria 2019 - cegvezetoknek.hu

CAFETERIA 2019

ÖNSEGÉLYEZŐ PÉNZTÁR

2014. szeptember 04. - Kis István üzleti tanácsadó www.cegvezetoknek.hu

A pénztárba a tagok belépési nyilatkozattal belépnek. A személyes adataik alapján a pénztár egyéni számlát nyit és tart nyilván tagonként.

Az egyéni számlán a pénztár minden befizetést (jóváírást) és kiadást a pénzforgalom napjával tételesen, jogcímének megfelelően tart nyilván.
A befizetéseket minden pénztár a saját Alapszabályában meghatározott módon és mértékkel három részre osztja fel, az egyes így kiszámított összegeket három alapba helyezi.
A felosztás végrehajtása kötelező (és gazdálkodási szempontból indokolt), de a részarányok meghatározása a pénztárak hatásköre, amit az Alapszabályban kell rögzíteni és attól nem lehet eltérni.
A befizetés egy része a működési alapba kerül, ez biztosítja a pénztár működtetési kiadásainak fedezetét. (A működési alapba helyezendő összeg jellemzően 10% körüli mértékben kerül meghatározásra.) Ugyancsak kötelező egy általános pénzügyi tartalék képzése, ez a likviditási alap, általában 1%-2% körüli mértékűek. A nagyobb rész az előbbiek levonása után a tag egyéni számlájára kerül.
Azok a pénztárak, amelyek közösségi szolgáltatást is nyújtanak, az egyéni számlára előbbiek szerint könyvelt pénzösszegekből az egyes közösségi szolgáltatások fedezetére további elvonásokat hajthatnak végre, szintén az Alapszabályban meghatározott mértékben. Ez utóbbiak a közösségi célú szolgáltatási számlák.
Az egyéni számlán maradt összegeket költheti el a tag a saját szükséglete szerint az egyénileg felhasználható szolgáltatásokra, míg a közösségi szolgáltatások számláin lévő pénzből az arra jogosult bármely tag (szintén az Alapszabály és/vagy a Szolgáltatási Szabályzat szerint) költhet szolgáltatásra.

A szolgáltatások igénybe vételekor az egyes szolgáltatási feltételek meglétére, a szükséges dokumentumok benyújtására feltétlenül gondot kell a tagnak fordítania.
A feltételek között szerepel az is, hogy egyes szolgáltatások egyéni igénybevételére nem a befizetést követően azonnal kerülhet sor, hanem csak az egyes befizetést követően 180 nap elteltével.

CAFETERIA OLCSÓBBAN ANYAG LETÖLTÉSE