CAFETERIA 2018 OLCSÓBBAN

2017.okt.19.
Írta: Kis István www.cegvezetoknek.hu

EGYES MEGHATÁROZOTT JUTTATÁSOK ADÓJA 2018

Egyes meghatározott juttatásoknál a juttatások értékének 1,18-szoros értékére kell 15% személyi jövedelemadót és a várhatóan 19,5 % eho-t fizetni.
A teljes közteher várhatóan 40,7 %.

CAFETERIA 2018 OLCSÓBBAN LETÖLTÉSE

SZÉP KÁRTYA ÉRVÉNYESSÉGE

A kártya érvényessége a kibocsátás időpontjától számított 5 év, de ez nem egyezik meg a különböző időpontokban a kártyára töltött egyenlegek felhasználásának határidejével, ami minden kártyára utalt összeg esetében a feltöltés évét követő második naptári év május 31.
Vagyis pl. egy 2016. november 15-én a SZÉP kártyára feltöltött összeg legfeljebb 2018. május 31-ig használható fel.

A Szép kártyájáról mindig a legkorábban feltöltött, még elérhető egyenlegrész kerül felhasználásra, és amikor ez elfogy, akkor kezdődik a később feltöltött összegek felhasználása.

CAFETERIA 2018 OLCSÓBBAN ANYAG LETÖLTÉSE

CAFETERIA KÖLTSÉGSZORZÓ

Mit a költségszorzó?

A munkáltatók a cafeteria keretüket bruttó vagy nettó módon alakíthatják ki:
- a bruttó mód azt jelenti, hogy a a keret a juttatás valamennyi költségét tartalmazza, adó, utalvány díja, stb.
- a nettó mód értelemszerűen csak a tényleges juttatásokat.

Bruttó mód esetén pl. az Erzsébet étkezési utalvány költségszorzója 1,4366. Ez azt jelenti, hogy ha ön 100.000 Ft étkezési utalványt kap, akkor a cafeteria keretét 143.660 forinttal terheli.

CAFETERIA 2018 OLCSÓBBAN ANYAG LETÖLTÉSE

CAFETERIA JUTTATÁSOK - ÉTKEZÉSI ERZSÉBET-UTALVÁNY

Étkezési Erzsébet-utalvány

Az Erzsébet utalvány papír alapon vagy elektronikus formában (Erzsébet-utalvány Plusz kártya) kibocsátott, fogyasztásra kész étel és melegkonyhás vendéglátóhelyeken étkezési szolgáltatás vásárlására felhasználható utalvány.

A juttatási formát a munkavállaló döntésének megfelelően papír alapú utalvány vagy elektronikus (Erzsébet-utalvány Plusz) kártya formában biztosíthatja a munkáltató.
Az utalványok készpénzre nem válthatók át, vásárláskor a papír alapú utalvány névértékből nem adnak vissza készpénzt. A papír alapú utalvány érvényességi ideje az utalványon kerül feltüntetésre.

Az adott naptári évben igényelt utalványokat, kártyára utalt összegeket a következő naptári év december 31-ig lehet felhasználni.

A lejárt utalványok cseréjére nincs lehetőség.

Az utalványt és munkáltató által kártyára utalt összegeket kizárólag a szolgáltató cég által meghatározott üzletekben lehet beváltani, illetve felhasználni. Az elfogadó helyek listája a www.erzsebetutalvany.hu honlapon érhető el.

Az igényelt utalvány választható legkisebb összege 1.000 Ft lehet és nettó értékének, az Erzsébet-utalvány Plusz kártya esetében is 100 Ft-tal oszthatónak kell lennie.

Költségszorzó: 1,4366

CAFETERIA OLCSÓBBAN ANYAG LETÖLTÉSE

 

 

 

BEISKOLÁZÁSI TÁMOGATÁS

Beiskolázási támogatás a családi pótlékra jogosult, vagy gyermeket nevelő szülő, továbbá örökbefogadó szülő vagy gyám részére adható.

Beiskolázási támogatás az óvodás, általános iskolás gyermek után, valamint középfokú oktatásban résztvevő gyermek után igényelhető.

Beiskolázási támogatásnak minősül a közoktatásról szóló törvényben meghatározott gyermek, tanuló számára a családi pótlékra jogosult személy által vásárolt tankönyv, taneszköz, ruházat árának megtérítése.

A beiskolázási támogatás éves összege egy személy részére gyermekenként legfeljebb a tárgyév első napján érvényes havi minimálbér lehet (2017. évben 127.500 Ft/év/gyermek).

A támogatás nyújtása a tanév első napját megelőző 15 napon belül (augusztus 15.) és a tanév utolsó napját követő 15 napon belül (június 30.) kiállított és teljesített számla alapján történhet.

CAFETERIA OLCSÓBBAN ANYAG LETÖLTÉSE

ISKOLAKEZDÉSI TÁMOGATÁS

Júliustól már adható az iskolakezdési támogatás.

Az igénybevétel feltételei 2017-ben:
- általános, vagy középiskolás gyermek után adható,
- a juttatás csak utalvány formájában adható és az utalvány kibocsátójától függetlenül egyes maghatározott juttatásként adózik,
- újdonság az idén, hogy egyes meghatározott juttatásként nincs összeghatár a juttatáshoz, így tetszés szerinti mértékben adható.
- a tankönyvre, taneszközre, ruházatra költhető.,
- mindkét szülő (ha családi pótlékra jogosult) igényelheti a juttatást ugyanarra a gyermekre,
- az utalványt az iskolakezdést megelőző 60. naptól adható és az év végéig kell felhasználni.

CAFETERIA OLCSÓBBAN ANYAG LETÖLTÉSE

CAFETERIA 2018 ADÓZÁSA - ADÓMENTES LAKHATÁSI TÁMOGATÁS 2018

A munkáltató által adómentesen nyújtható mobilitási célú lakhatási támogatás mértéke 2018-ban a foglalkoztatás első 24 hónapjában a minimálbér 40 százaléka helyett annak 60, a következő 24 hónapban a minimálbér 25 százaléka helyett 40, a következő 12 hónapban pedig 15 helyett 20 százaléka lesz.

CAFETERIA OLCSÓBBAN ANYAG LETÖLTÉSE

SZÉP KÁRTYA LEJÁRATA

A SZÉP kártyák érvényességi ideje öt év, azaz a 2012-ben kibocsátott kártyák érvényességi ideje 2017-ben lejár.

A kártyán feltüntetett érvényességi hónap utolsó napjának lejártát követően a kártyával már nem lehet fizetni. A kártya lejárat az egyenlegeket nem érinti, azok továbbra is megmaradnak. A cserekártya aktiválása után a régi kártya a lejárati ideig aktív, illetve a korábban kapott juttatások továbbra is felhasználhatóak lesznek.

Amennyiben a munkavállalók számára továbbra is érkezik átutalás/feltöltés a lejáró SZÉP kártyára, illetve ha a dolgozók még nem használták fel utalványaikat teljes mértékben, a munkáltatóknak érdemes munkavállalóik számára cserekártyát rendelni.

A Széchenyi Pihenő Kártya kibocsátásának és felhasználásának szabályairól szóló 55/2011. (IV.12.) Kormányrendelet jelenleg hatályos rendelkezései értelmében a lejáró főkártya cseréje díj-és költségmentes, a társkártya cseréjének díja a jogszabályban foglaltaknak megfelelően 1500 forint + Áfa (bruttó 1905 Ft) / kártya.

CAFETERIA OLCSÓBBAN ANYAG LETÖLTÉSE

CAFETERIA – KÉSZPÉNZ ARÁNYOSÍTÁS

A munkáltató béren kívüli juttatásként maximum évi 100 ezer forint/fő készpénzt is adhat a munkavállalóknak.
A 100 ezer forintos keretösszeg teljes naptári évre vonatkozik, azaz ha a munkavállaló munkaviszonya egész évben fennáll.
Ha a munkavállaló munkaviszonya nem a teljes adóévre terjed ki, akkor a 100 ezer forintot arányosítani kell a munkavállaló által az adott munkáltatónál eltöltött napokkal.

CAFETERIA OLCSÓBBAN ANYAG LETÖLTÉSE

EGÉSZSÉGPÉNZTÁR – GYÓGYSZERTÁRI VÁSÁRLÁS

Egészségpénztáron keresztül elszámolható a gyógyszertárban megvásárolható minden olyan termék, aminek OGYÉI engedélyszámmal rendelkezik.

Engedélyszámtól függetlenül minden termék
- ami csecsemő ápolással kapcsolatos (pelenka, babafürdető, popsi törlő, stb…)
- beteg ápolással (sebtapasz, géz, stb.)
- gyógyászati segédeszközök aminek ORKI vagy MEEI engedélyszáma van (vérnyomásmérő, gyógypapucs, gumi zokni, stb.)
- valamint az egészségügyi, tisztasági, TENA betétek tamponok és óvszerek, terhességi teszt, stb.

CAFETERIA OLCSÓBBAN ANYAG LETÖLTÉSE

HATÉKONY CAFETERIA OLCSÓBBAN

Sok kisvállalkozás nem alkalmazza a cafeteriát.
Van amelyik az adó miatt, van, aki csupán az ismeretek hiánya miatt.
A cafeteria nem egyenlő a munkabér terhétől olcsóbban adható juttatásokkal.
A cafeteria nem Erzsébet utalványt, SZÉP kártyát, stb.-t jelent.

A cafeteria sokkal több ettől.
A cafeteria az én olvasatomban elégedett munkavállalót jelent.

Miért?

Mert a munkahelyi megbecsülésnek nem csak az a mértékegysége, ha pl. SZÉP kártyát kap a munkavállaló.
A cafeteria lényege a szabad választás lehetősége az igények alapján. A munkavállalót nem az elégíti ki, hogy minden évben kap 450.000 Ft SZÉP kártyát.

Az a munkáltató, aki motivált munkavállalót szeretne, az a dolgozók családi kiadásainak egyre nagyobb részét számolja el a cégében költségként.
Mindez azt jelenti, hogy a hagyományos cafeteria juttatások helyett/mellett olyan juttatásokat biztosít, amit mások nem vagy alig alkalmaznak.
Mindezek nem jelentenek többlet terhet, hiszen a motivált munkaerő révén bőven megtérül, ráadásul adóban sem jelentenek több befizetést.

Melyek ezek? Mit érdemes az ön cégének is adni? Miért jó a cégének is a cafeteria?

CAFETERIA OLCSÓBBAN ANYAG LETÖLTÉSE

CAFETERIA – ÖNKÉNTES PÉNZTÁRI NYILATKOZAT

A személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény 89. § (6) bekezdésében megfogalmazott átmeneti rendelkezés alapján 2017. évtől az önkéntes kölcsönös pénztárba fizetett munkáltatói hozzájárulás (a 2016. december 31-én hatályos szabályok szerinti feltételek betartása mellett) egyes meghatározott juttatásnak minősül.

Előzőek alapján a 2017. január 1-jétől az önkéntes pénztári munkáltatói hozzájárulás mértéke nem befolyásolja a juttatás adóügyi megítélését, így nincs jelentősége annak, hogy a magánszemély más juttatótól szerez-e ilyen címen bevételt.

Ennek megfelelően az önkéntes pénztári munkáltatói hozzájárulás juttatójának nem kell a juttatásban részesülő munkavállalótól nyilatkozatot kérnie arról, hogy más juttatótól részesül-e ilyen juttatásban. A nyilatkozat nem feltétele annak, hogy az önkéntes pénztári munkáltatói hozzájárulás egyes meghatározott juttatásnak minősüljön.

Forrás: NAV

CAFETERIA ANYAG LETÖLTÉSE

CAFETERIA – EZT IS LEHET ...

A munkavállaló, személyesen közreműködő tag közeli hozzátartozója részére gondozási, ápolási intézményben való elhelyezés napi vagy havi díjának támogatása.
A juttatás legfeljebb a nyugdíjminimum napi vagy havi összegének mértékéig (2017-ben 28.500 Ft/hó) adható.

Adó: kevesebb mint 34,22 %.

CAFETERIA OLCSÓBBAN ANYAG LETÖLTÉSE

ÖNKÉNTES PÉNZTÁRI JUTTATÁSOK

Az önkéntes pénztári juttatások 2017-re jelentősen megdrágultak, hiszen a munkáltatói hozzájárulás adóterhe 40 % fölé került.

Ugyanakkor van olyan lehetőségek, hogy ezek a juttatások jóval olcsóbbak legyenek.

CAFETERIA OLCSÓBBAN ANYAG LETÖLTÉSE

CAFETERIA OLCSÓBBAN

NAV Tájékoztató a béren kívüli és egyes meghatározott juttatásokra vonatkozó szabályok változásáról

A személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (Szja tv.) 69-71. §-ai szabályozzák a béren kívüli és egyes meghatározott juttatások adókötelezettségét. Ezek a szabályok 2017-től több ponton módosulnak.

A kifizetőt (munkáltatót) terhelő adó alapja 2017-től a juttatás értékének 1,18-szorosa. A béren kívüli juttatások után 15 százalék szja-t és 14 százalék egészségügyi hozzájárulást, az egyes meghatározott juttatások után pedig 15 százalék szja-t és 22 százalék egészségügyi hozzájárulást kell fizetni. Az összes közteher mértéke így a béren kívüli juttatások esetében 34,22 százalék, az egyes meghatározott juttatások esetében pedig 43,66 százalék. [Szja tv. 70. §, 71. §, Egészségügyi hozzájárulásról szóló 1998. évi LXVI. tv. 3.§ (1)]

Szűkül a munkáltató által adható béren kívüli juttatások köre.
2017. január 1-jétől béren kívüli juttatásnak minősül:
- az éves keretösszeget - 100 ezer forintot - meg nem haladóan adott pénzösszeg és
- a Széchenyi Pihenő Kártya
- szálláshely alszámlára legfeljebb 225 ezer forint,
- vendéglátás, alszámára legfeljebb 150 ezer forint,
- szabadidő alszámlára legfeljebb 75 ezer forint összegben adott juttatás.

A 2017-ben alkalmazandó keretösszegek az alábbiak szerint alakulnak:
- A pénzjuttatás éves keretösszege egész éves foglalkoztatás esetén 100 ezer forint. Az adóévben a keretösszeget meghaladó összegű pénzjuttatás a felek közötti jogviszonynak megfelelően, munkavállaló esetében bérjövedelemként, társas vállalkozás személyesen közreműködő tagja esetében pedig nem önálló tevékenységből származó jövedelemként válik adókötelessé, és járulékalapot képező jövedelemmé. A felettes rész után a személyi jövedelemadó és az egyéni járulékok a magánszemélyt terhelik, a juttatónak pedig szociális hozzájárulási adót kell fizetnie. Amennyiben a foglalkoztatás az adóév egészében nem áll fenn, az éves keretösszeget a foglalkoztatás időszakával arányosan kell megállapítani. Az értékhatárt meghaladó rész az előzőek szerint viseli a közterheket, amelyeket a kifizetés hónapjára kell megállapítani.

Ha a magánszemély béren kívüli juttatásra jogosító jogviszonya úgy szűnik meg, hogy a megszűnéskor a munkáltatótól az adóévben kapott pénzjuttatás értéke az éves keretösszeget meghaladja, a meghaladó rész után a jogviszony megszűnésekor, a megszűnés hónapja kötelezettségeként a juttatásra jogosító jogviszony alapján kell az adókötelezettséget megállapítani. A keretösszeget meghaladó rész az Szja tv. 69. § (2) bekezdés szerinti közteheralap számításánál figyelmen kívül hagyható vagy a keretösszeget meghaladó közteheralap után már megfizetett közterhek az önellenőrzésre vonatkozó szabályok szerint helyesbíthetők.

- A rekreációs keretösszeget eltérő mértékben határozza meg az Szja tv. attól függően, hogy a munkáltató költségvetési szerv, vagy más munkáltató;
- Költségvetési szerv esetében az éves rekreációs keretösszeg 200 ezer forint,
- Más munkáltató esetében az éves rekreációs keretösszeg 450 ezer forint.

Ha a foglalkoztatás az év egészében nem áll fenn, az említett összegnek a foglalkoztatás időtartamával arányos része minősül éves rekreációs keretösszegnek. A rekreációs keretösszeget (200 ezer, illetve 450 ezer forint) meghaladó összegben biztosított béren kívüli juttatás egyes meghatározott juttatásként lesz adóköteles.

A munkavállaló halála esetén nem kell arányosítani sem az éves, sem a rekreációs keretösszeget.

Változatlanul egyes meghatározott juttatásként lesz adóköteles – pénzösszeg kivételével - az a béren kívüli juttatás, amelyet az egyedi keretösszeget meghaladó összegben biztosít a munkáltató.
Pl: A Szép kártya szabadidő alszámlájára utalt 100 ezer forintos összegben adott juttatásból 75 ezer forint béren kívüli juttatásnak, 25 ezer forint összegű juttatás egyes meghatározott juttatásnak minősül.

Az Szja tv-ben 2016-ban béren kívüli juttatásként nevesített juttatások (üdülési szolgáltatás, munkahelyi étkeztetés, iskolakezdési támogatás, helyi utazási bérlet, iskolarendszerű képzés, önkéntes kölcsönös biztosító pénztári munkáltatói hozzájárulás, foglalkoztatói nyugdíjszolgáltató intézménybe teljesített foglalkoztatói hozzájárulás, önkéntes kölcsönös biztosító pénztárba célzott szolgáltatásra befizetett összeg) 2017-től egyes meghatározott juttatásként lesznek adókötelesek. Az egyes juttatásokra meghatározott értékhatárok kivételével a törvényben meghatározott feltételnek meg kell felelnie az adott juttatásoknak.

Az Erzsébet juttatás kiemelt adójogi szerepe megszűnik, ezzel egyidejűleg 2017. január 1-től a fogalmat is kivezetik az Szja tv-ből. A 2016. december 31-ig juttatott Erzsébet-utalványok – az érvényességi idejükön belül, a 2016. december 31-én hatályos szabályok szerinti szolgáltatás- és termékkörben – 2016. december 31-ét követően is beválthatók. A gyermekvédelmi Erzsébet utalvány adómentességét ez a rendelkezés nem érinti.

A fogyasztásra kész étel vásárlására szolgáló utalványokat (az ún. „hideg” utalványokat) a munkáltató az Szja tv. 70.§ (1a) bekezdés a) és b) pontja alapján a minden munkavállalója számára azonos feltételekkel vagy minden munkavállaló által megismerhető belső szabályzat alapján is juttathatja egyes meghatározott juttatásként. 2017. január 1-től megszűnik a korlátozás, amely az említett juttatási körből kizárta a kész étel vásárlására szolgáló utalványokat. Az említett rendelkezés alapján 2017-től akár Erzsébet utalvány akár más utalványforgalmazó által kibocsátott „hideg” utalvány is adható a munkavállalók részére, de csak mint egyes meghatározott juttatás.

2017-től egyes meghatározott juttatásnak minősül az önkéntes kölcsönös biztosító pénztárakról szóló törvény előírásai szerint célzott szolgáltatásra befizetett összeg. Célzott szolgáltatásként a pénztár szolgáltatási szabályzatában rögzített szolgáltatások nyújthatóak, amelyeket minden, a pénztárral kötött szerződésben meghatározott érintett részére biztosítani kell.

A béren kívüli és az egyes meghatározott juttatások esetén nem alkalmazható az a szabály, hogy amennyiben a 2016-ra járó juttatást 2017. január 10-ig átadják, átutalják, akkor az, 2016-ban megszerzett jövedelemnek minősül. Ez a rendelkezés csak az előző évre vonatkozó munkabérre, jutalomra, valamint a társadalombiztosítási kifizetőhelynek minősülő munkáltató által kifizetett adóköteles társadalombiztosítási ellátásokra vonatkozik. Forrás: Nemzeti Adó-és Vámhivatal

CAFETERIA OLCSÓBBAN ANYAG LETÖLTÉSE

 

CAFETERIA 2018 OLCSÓBBAN